JAK SPOŻYWAMY JAGODY GOJI?

33

Jest kilka sposobów na spożywanie jagód goji. Zazwyczaj myślimy, że można je spożywać od razu w postaci suszonej. Oczywiście, ale oprócz tego:

  • prosto z drzewa (oczywiście nie zrywając rękami) – zjadamy tylko dojrzałe owoce, mają najsłodszy smak;
  • na surowo” – czyli suszone owoce są doskonałym składnikiem owsianek, do płatków śniadaniowych, zaparza się je z gorącą wodą (jako herbatka ziołowa), można je jeść same prosto z opakowania, jak również wykorzystać do ciast i ciasteczek;
  • sok z owoców goji – ich sok jest przyjemny i słodki. Nie powinniśmy go dosładzać. Goja jest również składnikiem soków wieloowocowych;
  • jeden ze składników batonów z granoli;
  • wino;
  • mydło z dodatkiem jagód goji – pomaga odzyskać skórze witalność, dostarcza witaminę E.

SOK Z GOJI DOBRY DLA DZIECKA (I NIE TYLKO)

99

Zdarza się, że nasze pociechy kilkanaście razy do roku chorują, krócej lub dłużej, mają słabą odporność – a my zastanawiamy się co może pomóc? A nie chcemy podawać dziecku różnych leków dostępnych w aptekach.

Odpowiedzią jest prosta: JAGODA GOJI!

Zawiera ona dużą ilość składników mineralnych, witamin, minerałów. Nie możemy się tylko zniechęcać, nie widząc po 1-2 dniach cudownej poprawy. Jak w przypadku naturalnych ziół, owoców potrzeba cierpliwości, systematyczności w dążeniu do celu. A efekty będą naprawdę fantastyczne.

Oglądając reklamy mamy nawał informacji o nowych witaminach, syntetycznych sokach. Powinniśmy jednak wziąć na wszystko poprawkę. Każda firma chce mieć większy zysk ze sprzedaży. Do produktów dodawane są cukry (nie należy przyzwyczajać małego dziecka do jedzenia słodkiego – akurat tego na pewno się jeszcze samo nauczy i nie wykrzywi się jedzącJ), środki konserwujące. Cukier powoduje nadpobudliwość, efektem czego są kłopoty z koncentracją, a dodatkowo otyłość, próchnicę, i szereg innych dolegliwości, które nie muszą ujawniać się teraz ale np. na starość. Dla zdrowia swojego dziecka podawajmy mu naturalny sok z owoców goji.

Należy wiedzieć, że w 100g jagód znajdziemy: 1512kJ/360kcal; 12g białka; 61g węglowodanów w tym 60,4g cukrów; 4,4g tłuszczów w tym 0,8g nasyconych kwasów tłuszczowych; 13,3g błonnika pokarmowego; oraz 150mg NATURALNEJ WITAMINY C!

Jest szereg właściwości jagód szczęścia, które powinniśmy poznać i stosować:

  • Wpływa na poprawę pamięci i koncentracji, poprawia jakość snu;
  • Pomaga złagodzić stres i niepokój
  • Pozwala złagodzić bóle i zawroty głowy
  • Wpływa na wzmocnienie kości i mięśni;
  • Wpływa korzystnie na system immunologiczny
  • Wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi oraz cukru we krwi;
  • Wzmacnia serce;
  • Wpływa na poprawę apetytu oraz trawienia;
  • Jest pomocny w trakcie diety odchudzającej;
  • Poprawia humor;
  • Zwiększa naszą witalność;
  • Przyczynia się do zachowania zdrowego wzroku;
  • Zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe
  • Zmniejsza toksyczne efekty chemioterapii i radioterapii
  • Jako suplement wspomaga konwencjonalne leczenie choroby nowotworowej
  • Jagoda goji jest naturalnym przeciwutleniaczem, który pomaga zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się;
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób Parkinsona i Alzheimera;
  • Pomaga z złagodzeniu objawów menopauzy;
  • Poprawiają potencję i wzmagają doznania seksualne.

CO W SWOIM SKŁADZIE ZAWIERAJĄ JAGODY GOJI?

66

W skład takich małych jagód wchodzi naprawdę spora ilość składników:

  • 19 aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim), a także:
  • 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (działanie antyrakowe), selen, fosfor; witamina C; witaminy z grupy B; karetonoidy, w tym beta karoten; kwasy tłuszczowe, takie jak linolowy; kwas omega 6; polisacharydy.

Poniżej zostały wyszczególnione wszystkie składniki pokarmowe wchodzące w skład jagód goji:

  • 11 podstawowych mikroelementów;
  • 6 podstawowych witamin;
  • 22 dietetyczne pierwiastki śladowe;
  • 18 aminokwasów;
  • 8 polisacharydów;
  • 6 monosacharydów;
  • 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne);
  • 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil;
  • wiele pigmentów fenolowych;
  • z badań wynika, że jagody goji zawierają również: wapń (112mg/100g), potas (1.13 mg/100g), żelazo (9mg/100g), cynk (2mg/100g), selen (50 mikrogramów/100g), ryboflawinę (1.3mg/100g) oraz witaminę C (150mg/100g).

Ponadto jagody zawierają również wiele roślinnych substancji chemicznych:

Beta-karoten: 7 mg/100 gramów suszonych owoców; Zeaksantynę: do 200 mg/100 gramów suszonych jagód goji; Polisacharydy: do 31% wagi pulpy.

GŁÓWNE WŁAŚCIWOŚCI JAGÓD GOJI

  • Jak można przeczytać powyżej, jagody zawierają bogatą ilość składników odżywczych, witamin i minerałów;
  • Są bogatym źródłem białka;
  • W składzie znajduje się 19 aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (działanie antyrakowe), selen, fosfor;
  • Jest bogata w witaminy: B1, B2, B6, E;
  • Jagoda jest 50 razy bardziej bogata w witaminę C, niż cytryna albo pomarańcza;
  • Jagoda jest bogatsza w beta karoten, niż marchewka;
  • Występują w owocach goji niezbędne kwasy tłuszczowe, takie jak linolowy, a także kwas omega 6;
  • Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu;
  • Jagody zawierają polisacharydy, wzmacniające system odpornościowy;
  • Sporządzona herbatka z jagód wpływa korzystnie na problemy trawienne.